آتش سوزی اتفاقی است که می تواند برای ساختمان های بزرگ و اداره های مختلف خسارت زیادی را به بار بیاورد. جان افراد زیادی با آتش سوزی ساختمان ها فرهنگی و مراکز خرید به خطر می افتد. از این رو همواره باید به گونه ای مسئله ی ایمن سازی ساختمان را جدی گرفت. درب خروجی اضطراری یا همان درب خروجی ضد حریق نیز یکی از آیتم هایی است که برای ایمن سازی وضعیت یک ساختمان کاربرد دارد. در ادامه به تشریح کلیه ی ابعاد درب خروجی اضطراری و فواید استفاده از آن می پردازیم.
کارایی درب خروجی اضطراری
درب خروجی اضطراری طبق استانداردهای ساختاری خود به عنوان راه فرار اضطراری برای جلوگیری از آسیب های مرتبط با آتش سوزی در ساختمان لحاظ می شود. معمولا رنگ بدنه ی درب خروجی ضد حریق، قرمز است تا افراد بتوانند هنگام آتش سوزی آن را مشاهده کنند. این نوع درب ها دارای دستگیره ی تاچی هستند که با هل دادن باز می شود.
عملکرد کلی درب خروجی ضد حریق با سه موضوع توقف روند گسترش دود، آتش و خروج اضطراری گره می خورد. دور درب اضطراری با لایه لاستیکی نوار نسوز ( نوار دود بند ) پوشانده شده است تا از انتقال دود در هنگام آتش سوزی به دیگر طبقات ساختمان که می تواند عاملی برای خفگی باشد، جلوگیری شود.
بیشتر بخوانید: مزایای استفاده از درب اتوماتیک در ساختمان ها
ساختار فنی درب ضد دود و ضد حریق
همان طور که اشاره شد، درب های ضد حریق باید ضد دود نیز باشند. چنین درب هایی دارای دولایه پشم سنگ نسوز و نیز چهارچوب فولادی و ترکیب شده از دو لایه ورق فولادی با پهنای 1.25 میلیمتر هستند. آهن موجود در درب ضد حریق نرم است و این بدان معناست که در آن 12 درصد کربن وجود دارد. در نتیجه درب مذکور انعطاف پذیر است و به علت دمای ذوب بالا، مقاومت بالایی در برابر آتش داشته و حرارتی برابر با 110 درجه سانتیگراد را به راحتی تا دو ساعت تحمل می کند.
از درب ضد حریق برای ورودی موتورخانه ها، ورود و خروج درب اتاق سرور، درب ضد حریق انبارهای کالا، درب فروشگاهها، درب ضدحریق کارخانه ها، درب ضد حریق سالنهای تولید و حتی درب های داخل کشتی و نیروگاهها به منظور پیشگیری از سرایت آتش به دیگر نقاط و جلوگیری از نفوذ آتش استفاده می شود.
بیشتر بخوانید: آموزش تعمیر برد درب برقی
ویژگی های یک درب ضد حریق استاندارد
- درب خروجی اضطراری باید به طور حتم دارای لاستیک درزگیر نسوز کارآمد باشد. این لاستیک به هیچ عنوان نباید دچار فرسودگی شده باشد.
- سهولت استفاده از درب ضد حریق باید در حدی باشد که در مواقع اضطراری به راحتی با ضربه روی دستگیره باز شود.
- درب اضطراری دارای جک آرام بند باشد و پس از استفاده به صورت خودکار بسته شود.
- لنگه درب تمام فلزی است و داخل آن عایق حرارتی کار شده باشد.
- دستگیره ضربه ای درب ضد حریق آنتي پنيك یا پانیک بار از جنس استیل به صورت ضربه ای برای خروج سریع و آسان باشد و زبانه ی موجود با تکنولوژی خود بسته شوی اتوماتیک طراحی شده باشد.
- لنگه درب فلزی به صورت ساده یا طرح دار با ضخامت ۸ سانتی متر، داخل لنگه درب پشم سنگ نسوز عایق حرارتی که در برابر آتش تا 2 ساعت در دمای 850 درجه سانتی گراد مقاومت داشته باشد.
- چهارچوب درب فلزی با ورق گالوانیزه فرم گرفته باشد.
- دستگیره باز شو پشت درب برای ورود از بیرون به داخل ساختمان طراحی شده باشد. در چنین دربی هنگام قفل بودن امکان خروج از داخل به خارج ساختمان وجود دارد ولی برعکس خیر.
- استاندارد درب ضد حريق از لحاظ سایز با ابعاد 215 * 115 و ضخامت ۳۰ سانتی متر شکل می گیرد.
- اسکلت تقویتی داخل لنگه درب ضد حریق یک اسکلت فلزی طولی عمودي Uمانند باشد.
- وزن درب ضد حريق استاندارد حدودا 120 كيلوگرم است.
- پانل ضد حریق داخل درب به وسیله چسب های مخصوص ضد حریق به ورق های رو و پشت درب چسبانده می شود و در صورت نیاز به شیشه دید جاسازی آن نیز انجام می گيرد.
- لولاهای نصب شده روی درب باید 3 عدد لولای استوانه ای45 ck جوشکاری شده باشد.